CaribSeek | CaribSeek Books | Curacao Books | Curacao | Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen


 

  Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen | Foto Galerij

Advertisement


De choreograaf Carlos Sillé

De bekende choreograaf en beroepsdanser Carlos Sillé is ongetwijfeld een der wei- nige personen die verantwoordelijk is voor de herleving van onze folkloristische dansen gedurende de periode na de Tweede Wereldoorlog.
Na zijn balletstudie onder leiding van Ines Thiehle op Curaçao met succes te hebben voltooid, vertrok Carlos naar Mexico om aldaar bij de Nationale Balletschool zijn studies voort te zetten. Daarna vertrok hij naar New York om bij de wereldberoem- de balletschool van Martha Graham het hoogste te bereiken van wat er op het gebied van ballet mogelijk was.
Thans is Sillé zelf balletinstructeur en heeft hij zijn eigen school in de Verenigde Staten waar hij regelmatig in verschillende steden optreedt.
Door zijn voorbeeldige en enthousiaste manier van dansen werden vele jongeren van de Antillen aangetrokken, zodat niet lang na zijn eerste optreden voor het Curaçaose publiek de eerste dansgroeperingen zich begonnen te vormen.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bestond er op Curaçao geen enkele vaste dansgroep. Thans hebben wij meer dan 50 verschillende dansgroepen.
Om er enkele te noemen: "La Marquise", en de folkloristische dansgroepen ("grupos folklórikos"): "Nos Antillas", "Curaçao", "Antiyano", "Nos Corsow", "Nos Grandeza", "Kibra Hacha", "Flornan di Cadusji", "Mangusá", "Juvenil", "Buniteza di nos cultura", Dusji Corsow". Jaarlijks komen er meer bij.
Carlos Sillé was de eerste Antilliaan die een slaven dans in balletvorm op de Antillen introduceerde. Voor de lokale televisie illustreerde hij met zijn dansgroep hoe men de Curaçaose wals, de danza, de polka, de mazurka, de túmba en ook de tambii moest dansen.
Men kon op de t.v. tevens het verschil zien tussen de oorspronkelijke dansen en de manier waarop zij tegenwoordig worden gedanst.

Sillé heeft diverse balletuitvoeringen zowel op Curaçao als op Aruba gegeven.Voor elke uitvoering schreef hij voor zijn ruim 40 leerlingen een bepaald stuk, waarvoor hij dan de choreografie verzorgde. Zo ontstonden de eerste twee balletcriollo's "Een verjaardag" en "Den Punda". Met dit laatste ballet heeft Sillé enorme successen geboekt.
Een correspondent op Aruba schreef hierover in 1961:
"Het afgelopen weekeinde hebben twee volle zalen van de Sociedad Bolivariana kunnen genieten, werkelijk kunnen genieten, van wat de dansgroep Carlos Sillé uit Curaçao te bieden had.
En het bleek ons dat de roem van deze groep, haar niet voor niets reeds vooruitgegaan was. Op Curaçao immers is Carlos Sillé en zijn groep al vele malen voor het voetlicht geweest.
Was het begin moeilijk, ervaring en vooral enthousiasme was voor de bijna vijftig deelnemers en deelneemsters de beste leermeester.
Wat er dan ook op Aruba gebracht werd, mocht gezien worden.
In een vrij lang programma (elf nummers) zagen wij eerst wat klassieke werken als bijv. "Wals uit het Zwanenmeer" van Tschaikowski en "Giselle", maar wat ons persoonlijk boeide was de wilde wervelwind, de kleurrijke opvoering van "Den Punda" op muziek van Edgar Palm. In deze dans bracht de groep de Punda van Willemstad. Al het leven, al de kleur van deze buurt kwam er in voor, de toerist, de mevrouw, het winkelmeisje, de koopman, de dandy, de volksjongens etc. etc. In een bonte warreling werden zij voor onze ogen getoverd, net zo bont als de Punda in werkelijkheid ook is.
Het verheugde ons de dansgroep Carlos Sillé gezien te hebben en hopen de groep in de toekomst meerdere malen op het eiland te zien".

In tegenstelling tot de andere balletscholen op de Antillen (met alle respect voor hun goede bedoelingen) was Carlos Sillé de enige balletinstructeur die voor al zijn uitvoeringen de folkloristische dansen van de Antillen op een verantwoorde, gevarieerde manier verzorgde.
Dat een groot gedeelte van de tegenwoordige jeugd thans de Curaçaose wals, de mazurka, de danza en de túmba kan dansen, is in ieder geval aan de resultaten te danken die Carlos Sillé met zijn vele leerlingen heeft bereikt.

< Vorige | Volgende >
  

Content © E. Palm 1978 - Copyright © CaribSeek 2003 - All Rights Reserved - Web Published: November 3, 2003