CaribSeek | CaribSeek Books | Curacao Books | Curacao | Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen


 

  Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen | Foto Galerij

Advertisement


John Antonio Palm

13 juni 1885 -  24 februari 1925

Een van de meest talentvolle kleinzonen van Gerrie Palm, was zeker de te vroeg gestorven Curaçaose klarinettist John Antonio Palm.
Zijn eerste instrument was de fluit. Daarna begon John meer interesse te tonen voor de klarinet. Zijn leraar was vanzelfsprekend zijn grootvader Gerrie Palm. Na de klarinet moest John ook de piano leren spelen om zijn muzikale studie af te ronden. Blijkbaar leerde Gerrie aan al zijn talentvolle kleinkinderen zoveel verschillende instrumenten als maar mogelijk was.
De klarinet is echter het favoriete instrument van John gebleven. Reeds op jeugdige leeftijd kon hij met zijn mooie embouchure en uitstekende techniek fraaie klarinetsoio's weggeven.
Op 15-jarige leeftijd heeft hij meegespeeld in het orkest van het Amerikaanse oorlogschip "Indiana" dat toen op bezoek was op Curaçao. Op 16jarige leeftijd was hij een van de klarinettisten van het lokale orkest "Los Dispuestos". In "Honderdjaar muziekleven" lezen wij: "Het muziekgezelschap "Los Dispuestos" gaf op 16 mei 1902 een muziekuitvoering. Een der nummers van het programma, een klarinetsoio dat door John A. Palm werd voorgedragen, werd luide toegejuicht."
In 1904 speelde John in het orkest van Carl Fensohn. Hij was ook de klarinettist van het ensemble "Los seis" en van de militaire kapel onder leiding van kapelmeester Sjon Jantji Boskaljon.
John Palm begon op zeer jonge leeftijd met het geven van klarinetlessen. Hij is helaas het slachtoffer van zijn eigen ijver geworden. Door een noodlottige besmetting stierf hij vroegtijdig op 24 februari 1925.
Van zijn vele leerlingen herinneren wij ons o.a. John Gorsira, Jose Evertsz, Manuel Maduro, Mauricio de Jongh, Carlos Deville, Enrique Goilo, Guillermo Martijn en zijn eigen kinderen George en Doy Palm.
John Palm was de componist van de twee-delige walsen: "La Belleza";"Club X", "Emma", "La Véloce", "Ma Pensée", "Gozar sufriendo", "Nocturno" en "2 de Abrii".

< Vorige | Volgende >
  

Content © E. Palm 1978 - Copyright © CaribSeek 2003 - All Rights Reserved - Web Published: November 3, 2003