CaribSeek | CaribSeek Books | Curacao Books | Curacao | Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen


 

  Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen | Foto Galerij

Advertisement


Leoncito J. Borgschot

geboren 18 oktober 1899 - gestorven 3 mei 1983

Chito Borgschot begon zijn muzikale loopbaan op een door zijn vader José Borgschot gemaakte cuarta. José had in het begin van deze eeuw een meubelmakerswerkplaats in de wijk bekend onder de naam "den Paris" te Otrobanda. Naast zijn . ebanistische werkzaamheden vervaardigde en repareerde José Borgschot ook diverse muziekinstrumenten, voornamelijk cuarta's, violen, viola's, cello's en contrabassen.
De vader van Chito was iemand die veel van muziek hield. Hij speelde vrij behoorlijk de fluit. Onder het werken had hij de gewoonte om diverse walsen, danzas en turn bas te fluiten. Chito, die dikwijls na schooltijd in de winkel van zijn vader meehielp, vond het een genot om naar zijn vaders melodieën te luisteren. Hij ging toen naar de Sint Vincentiusschool. In die tijd werden ook muzieklessen op school gegeven. Het is niet verwonderlijk dat Chito een van de beste muziekleerlingen was van de school. Hij kreeg toen tweemaal per week muziekles, respectievelijk van de fraters Ricardus en Candidus, beiden welbekende dirigenten van het St. Anna koor van de toenmalige kathedraal. In 1913 mocht Chito daarin meezingen. Na de cuarta was de fluit Chito's tweede instrument. Zijn eerste fluitlessen kreeg hij van Guillermo Vivas, een bekende fluitist in die tijd. In 1924 was Chito zo ver dat hij elke zondag in de schilderachtige op het water gelegen "Bier Salon" van Shon Wawa Levy kon gaan spelen. In die tijd kocht Chito zijn eerste saxofoon. Dit werd later zijn hoofdinstrument. Als saxofonist is Chito volledig autodidakt. Bovendien heeft dit instrument hem aangespoord om een muziekcursus in de U.S.A. te volgen. Zo heeft hij compositie en het moeilijke vak muziekarrangeren geleerd.
Tegen 1930 was Chito al bekend als saxofonist in onze gemeenschap. Hij woonde toen "den hanch'i túmba cuater". Meestal zat hij in de avonduren druk te oefenen op zijn saxofoon. Hij was toen als saxofonist werkzaam in het orkest dat elke avond in de "Café Suiza" van Coco Prince speelde. Tegen 1933 speelde hij o.a. in het orkest van Carlos Hurtado, daarna in het orkest van Doy Sillé, de z.g. Doys Band, en later in de orkesten van
Juan Rosales en Jan Bakhuis. In 1947 heeft hij als saxofonist zijn eerste grammofoonplaat bij Horatio Hoyer in diens studie in de Kerkstraat 16 gemaakt.
In 1949 werd hij niet alleen een van de eerste doch ook een van de vaste medewerkers die Thomas Henriquez bij diens grammofoonplatenbedrijf assisteerden. Dit bedrijf inspireerde Chito tevens tot meerdere muzikale daden. In deze periode heeft Chito het grootste gedeelte van zijn composities gemaakt, die praktisch allemaal op de plaat te horen zijn. Zijn bekendste werken uit deze tijd zijn: de wals "Athel" (met Padú del Caribe aan de piano), de merengue "Rosa" (met conjunto "Cristal"), de tumba "E mulina" (met Edgar Palm aan de piano).
In 1951 begeleidde Chito met veel succes de folkloristische groep "Bulawaya" tijdens diens bezoek aan Puerto Rico. Ook in 1966 is Chito buiten Curaçao opgetreden met Nifio Samson y su Combo.
Thans is Chito Borgschot als leraar saxofoon werkzaam aan de "Akademia di músika" van het Cultureel Centrum Curaçao. Ook op de T.v. is Chito geen onbekende. In 1976 werd hij in Centro Pro Arte gehuldigd voor zijn prestaties op muziekgebied.
Zijn compositie "Perlas de las Antillas" werd in 1958 bekroond door de Nordijke Publishing Co. te Hollywood en in haar serie "Songs of Success" uitgegeven.
Een lijst van zijn composities omvat de volgende werken:

Wals

Mazurka

Danza Merengue
Athel
Brisas de Curaçao
Marîa y Leoncito
Beatrix
Reîr y Bailar
Curaçao y Venezuela
Mazurkolanda Dansatilla
Tumba
Aña Nobo E mulina
Rosa
Foxtrot
Perlas de las Antillas

< Vorige | Volgende >
  

Content © E. Palm 1978 - Copyright © CaribSeek 2003 - All Rights Reserved - Web Published: November 3, 2003