CaribSeek | CaribSeek Books | Curacao Books | Curacao | Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen


 

  Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen | Foto Galerij

Advertisement


De muziekdrukkunst op Curaçao

Als men beseft dat men in de Verenigde Staten begin negentiende eeuw de muziekdrukkunst pas goed in praktijk bracht en Johan Strauss in Wenen rondom 1867 begon met het drukken van zijn walsen, dan slaan wij op Curaçao op dit gebied zeker geen slecht figuur.
Immers, reeds in 1867 richtte de Spanjaard don Agustfn Bethencourt te Curaçao de "Libreria de A. Bethencourt e hijos" op, waar naderhand diverse composities van lokale en buitenlandse componisten zouden worden gedrukt. In die tijd had men ook de "Imprenta Capriles" en de "Tipografia Excelsior Curaçao". Deze laatste heeft ook diverse werken van Curaçaose componisten gedrukt.
Componisten uit Venezuela, Puerto Rico en Santo Domingo lieten hun werken op Curaçao drukken (zie foto "Pensando en ti").
Onder de bij de Libreria Bethencourt gedrukte muziekwerken zijn enkele interessante composities, namelijk:

- Een piano-trio in vier delen,
- De wals "Pensando en ti" ,
- De wals ,,3 de Abril",
- De wals "La ilusión" .

Bovengenoemd trio voor viool, piano en violoncello in vier delen (allegro -largo - scherzo - allegro) is het werk van de Venezolaanse componist Dr. Felipe Larrazábal, een van de voornaamste componisten uit die tijd.
Dr. Larrazábal werd op 31 juli 1816 geboren. Hij en zijn broers brachten hun jeugd door in Madrid, waar hij waarschijnlijk zijn muzikale opleiding kreeg. Hij was o.a. lid van de "Koninklijke Vereniging voor Letterkunde" en van de "Sociedad de Ciencias y Bellas Letras" te Caracas, Venezuela.
Gedurende zijn verblijf op Curaçao heeft hij bij verschillende gelegenheden muziek van Haydn, Mozart, Schubert en Beethoven ten gehore gebracht.
Op drieëntwintigjarige leeftijd werd hij lid van het orkest van Toribio Segura te Caracas. In 1868 stichtte hij het "Conservatorio de Bellas Artes" waarvan hij tevens de eerste directeur werd.
Door politieke problemen in Caracas moest Dr. Felipe Larrazáballater uitwijken naar Curaçao, waar hij samen met enkele van zijn kinderen in betrekkelijk armoedige toestand belandde. Gedurende zijn verblijf op Curaçao heeft Dr. Felipe Larrazábal (ongeveer in 1872) zijn eerste trio laten drukken bij de Libreria de Bethencourt e hijos. Het oeuvre van Dr. Felipe Larrazábal omvat vier piano sonates, vijf trio's, een kwartet en een quintet. Op 23 november 1873 vond Larrazábal de dood door een aanvaring van het schip waarmee hij naar Frankrijk voer.

Agustin Bethencourt heeft toentertijd meermalen met Dr. Felipe Larrazábal samengespeeld en was vol lof over de muzikaliteit van deze veelzijdige Venezolaanse musicus.
De wals "Pensando en ti" werd zeven jaar na de dood van Don Agustin Bethencourt gedrukt. De foto van het titelblad "Pensando en ti" van de Dominikaanse componist Alberto Martinez geeft een beeld van de verzorging die men toen aan een titelblad besteedde.
De wals ,,3 de abrii" is van de veertienjarige componiste Abigail Salas, waarschijn- lijk de jongste Curaçaose componiste uit die tijd.
De wals "La ilusión" was van de eveneens veertienjarige Julio E. Leyba, een leerling van Gerrie Palm.
De jeugd had in die tijd blijkbaar wel interesse voor het componeren.
Bij de "Tipografia Excelsior" werden o.a. de volgende muziekwerken gedrukt:
1) de schottisch "Notas sin letras" van de pianist A. M. Capriles,
2) de wals ,,18 de febrero" van Gerrie Palm,
3) de danza "Tú lo has querido" van Jules Blasini,
4) de wals "Un deseo" van Jo. S. Corsen,
5) de mazurka "Una simpleza" van Chris Ulder,
6) de polka "Tic tac" van Jo. S. Corsen.

Door onze muziekdrukkunst in de negentiende eeuw kregen vele van onze componisten uit die tijd in het buitenland bekendheid.
De danza's "Tú lo has querido" en "¿Por qué no?" van Jules Blasini, die in de danzastijl uit Puerto Rico gecomponeerd waren, werden aldaar in San Juan en Arecibo zeer gewaardeerd.
De walsen "Si tú lo supieras" van Chris Ulder, "Remembrance" van de jongeman A. Lopez Penha, een leerling van Jules Blasini, en de wals "Emma Maria" van de intelligente jonge vrouw Julia Moreno kregen bijzonder veel bijval in Peru.
De Libreria Bethencourt heeft gedurende vele jaren muziek op Curaçao gedrukt. Helaas kwam hierin begin dezer eeuw door gebrek aan opdrachten een einde. De drukkerij bestaat nog onder de naam "Drukkerij Bethencourt" en is gevestigd in het perceel Marktstraat no. 2, Willemstad, Curaçao.

< Vorige | Volgende >
  

Content © E. Palm 1978 - Copyright © CaribSeek 2003 - All Rights Reserved - Web Published: November 3, 2003